ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΖΩΝΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Οι βιομηχανικές μονάδες χωρίζονται σε χρωματικές ζώνες ανάλογα με τον κίνδυνο επιμόλυνσης των τροφίμων/ποτών. Στις πράσινες ζώνες επιτρέπονται μόνο τα «ασφαλέστερα» προϊόντα, ενώ στις μπλε και κόκκινες ζώνες επιτρέπεται η χρήση μεγαλύτερης γκάμας NSF προϊόντων. Το χρώμα ζώνης αντιστοιχεί στο χρώμα της ετικέτας του προϊόντος ώστε να διευκολύνεται οπτικά η έγκριση χρήσης.
ΠΡΑΣΙΝΟ - ΧΩΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τυχαία επαφή με τρόφιμα.Σε αυτόν τον χώρο επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που έχουν ταξινομηθεί στην πράσινη ζώνη, π.χ. χώροι επεξεργασίας τροφίμων, χώροι ασυσκεύαστων προϊόντων.
Η1---- Αποδεκτό ως λιπαντικό για τυχαία επαφή με τρόφιμα, για χρήση εντός και γύρω από χώρους επεξεργασίας τροφίμων. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξοπλισμούς επεξεργασίας τροφίμων ως αντισκωριακή προστασία, ως παράγοντες απελευθέρωσης σε τσιμούχες ή στεγανοποιητικά παρεμβύσματα δεξαμενών, καθώς και ως λιπαντικό για εξαρτήματα μηχανημάτων και εξοπλισμού σε τοποθεσίες όπου υπάρχει περίπτωση επαφής του λιπαινόμενου εξαρτήματος με τρόφιμα. Για τη χρήση πρέπει να εφαρμόζεται η ελάχιστη δυνατή ποσότητα που προτείνεται για τη εκπλήρωση του επιθυμητού τεχνικού σκοπού. Όταν χρησιμοποιείται ως φιλμ αντισκωριακής προστασίας, το υλικό θα πρέπει να καθαριστεί ή να σκουπιστεί από τις επιφάνειες του εξοπλισμού, ώστε αυτές να είναι καθαρές από οποιαδήποτε ουσίες που μπορεί να μεταφερθούν στα προς επεξεργασία τρόφιμα. |
ΜΠΛΕ - ΧΩΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Καμία επαφή με τα τρόφιμαΕδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά προϊόντα, όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προέλεγχος, π.χ. σε χώρους αποθήκευσης, χώρους επεξεργασίας τροφίμων.
Α1---- Αποδεκτό για χρήση ως γενικό καθαριστικό σε όλες τις επιφάνειες εντός και γύρω από χώρους επεξεργασίας τροφίμων, όπου κατά τη χρήση του δεν αναμένεται άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Όλα τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας πρέπει να απομακρυνθούν ή να προστατευτούν πριν από τη χρήση του προϊόντος. Μετά τη χρήση αυτού του προϊόντος, οι επιφάνειες θα πρέπει να ξεπλυθούν με πόσιμο νερό. Το καθαριστικό δεν πρέπει αναδίδει κάποια αισθητή οσμή ή να αφήνει ορατά υπολείμματα. | |
Α7---- Αποδεκτό για χρήση ως καθαριστικό και στιλβωτικό μεταλλικών επιφανειών που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (A7) εντός και γύρω από χώρους επεξεργασίας τροφίμων. Όλα τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας πρέπει να απομακρυνθούν ή να προστατευτούν επιμελώς πριν από τη χρήση. Αυτό το υλικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι οσμές που αναδίδονται από το προϊόν να εξουδετερωθούν προτού επανεκτεθούν τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας στον χώρο. | |
C1---- Αποδεκτό για χρήση σε χώρους επεξεργασίας μη βρώσιμων προϊόντων, σε χώρους όπου δεν γίνεται επεξεργασία τροφίμων και/ή σε εξωτερικούς χώρους μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη οσμών που οφείλονται σε συνθήκες κακής υγιεινής και ότι οποιεσδήποτε χαρακτηριστικές οσμές ή αρώματα δεν εισέρχονται στον χώρο παραγωγής βρώσιμων προϊόντων. Όταν χρησιμοποιείται σε εξοπλισμό που θα επιστραφεί σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων, το προϊόν πρέπει να πλυθεί σχολαστικά και να ξεπλυθεί με πόσιμο νερό. | |
K1---- Αποδεκτό για χρήση ως καθαριστικό και απολιπαντικό σε χώρους όπου δεν πραγματοποιείται επεξεργασία τροφίμων και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση λιπαντικών, κεριού, ρητινούχων υλικών ή άλλων ουσιών που δεν αφαιρούνται με τη χρήση όξινων ή αλκαλικών απορρυπαντικών. Η χρήση τους περιορίζεται σε χώρους όπου δεν πραγματοποιείται επεξεργασία τροφίμων και δεν υπάρχει πιθανότητα εισόδου των αναθυμιάσεων του απορρυπαντικού στον χώρο επεξεργασίας. Ο εξοπλισμός επεξεργασίας τροφίμων ή τα σκεύη που δέχονται αυτήν την επεξεργασία θα πρέπει να πλυθούν με κατάλληλο διάλυμα απορρυπαντικού και να ξεπλυθούν καλά με πόσιμο νερό προτού επιστραφούν στον χώρο επεξεργασίας. |
KOKKINO - ΧΩΡΟΣ ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Καμία επαφή με τρόφιμα
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε προϊόν σε χώρους όπως π.χ. μηχανουργεία, εξωτερικοί χώροι, αποθήκη τελικών προϊόντων.
K2---- Αποδεκτό για χρήση ως διαλύτης για τον καθαρισμό ηλεκτρονικών εξοπλισμών και συσκευών, στις οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν υδατικά διαλύματα καθαρισμού, εντός και γύρω από χώρους επεξεργασίας τροφίμων, όπου κατά τη χρήση του δεν αναμένεται άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Πριν από τη χρήση αυτού του υλικού θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο ή να προστατευτούν επιμελώς τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας. Αυτό το υλικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι οσμές που αναδίδονται από το προϊόν να εξουδετερωθούν προτού επανεκτεθούν τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας στον χώρο. | |
K3---- Αποδεκτό για χρήση ως καθαριστικό για την αφαίρεση κόλλας από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων, εντός και γύρω από χώρους επεξεργασίας τροφίμων, όπου κατά τη χρήση του δεν αναμένεται άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Πριν από τη χρήση αυτού του υλικού θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο ή να προστατευτούν επιμελώς τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας. Μετά τη χρήση αυτών των υλικών θα πρέπει να πλυθούν σχολαστικά όλες οι επιφάνειες με κατάλληλο διάλυμα απορρυπαντικού και να ξεπλυθούν με πόσιμο νερό. Αυτό το υλικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι οσμές που αναδίδονται από το προϊόν να εξουδετερωθούν προτού επανεκτεθούν τα προϊόντα τροφίμων και τα υλικά συσκευασίας στον χώρο. |
Χωρίς αλλεργιογόνα | Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Περί Παροχής Πληροφοριών σχετικά με τα Τρόφιμα 1169/2011 έχει τεθεί σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 σε όλη την Ευρώπη. Συμμορφούμενοι προς αυτήν την οδηγία, επιδιώκουμε την πώληση προϊόντων που δεν περιέχουν αλλεργιογόνα. | |
---|---|---|
Χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO) | Στην παραγωγή τροφίμων χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO) είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται πρόσθετα τα οποία επίσης δεν περιέχουν GMO. | |
Kosher | Για την επισήμανση προϊόντων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως κοσέρ, δηλ. κατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με τους εβραϊκούς θρησκευτικούς κανόνες διατροφής. | |
Halal | Το πιστοποιητικό ″χαλάλ″ χαρακτηρίζει τα προϊόντα που είναι "επιτρεπτά" σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς θρησκευτικούς κανόνες. Το "χαλάλ" δεν αφορά μόνο τα ίδια τα τρόφιμα, αλλά και όλα τα βοηθητικά και πρόσθετα στοιχεία. |